Leren leren & plannen
Text

SLiM naar de brugklas

6 Lessen None

Over deze training

Als je naar de middelbare school gaat, verandert er veel voor je.Grote kans dat je wel zin hebt om naar de middelbare school te gaan, maar dat je het ook spannend vindt. Dat is helemaal niet erg, dat hebben (bijna) alle kinderen in groep 8. 

Het helpt wanneer je weet wat er allemaal verandert. Als je klaar bent met deze pagina, weet jij precies wat er allemaal verandert!

In deze les leer je:

  • Wat het verschil is tussen de basisschool en middelbare school.
  • Of jij klaar bent voor de brugklas. Wat gaat al heel goed en wat kan/moet beter.
  • Doelen stellen voor de komende weken.

Opdracht: Verschil basisschool en middelbare school.

Je kunt deze opdracht alleen doen, maar het is nog veel leuker om de opdracht samen met bijvoorbeeld je SLiM trainer, vader/moeder of klasgenootje te doen.

Pak eerst deze spullen: - 1 wit blaadje per persoon- pennen/stiften/potloden- Stopwatch

Aan de slag! 1. Zet de stopwatch op 2 minuten. In 2 minuten schrijf je, ieder voor zich, zoveel mogelijk verschillen op die je kunt bedenken tussen de basisschool en de middelbare school. Schrijf alles op wat er in je hoofd opkomt. 

2. Na de 2 minuten kijk je samen naar wat jullie opgeschreven hebben. Wat is hetzelfde en wat is anders?

3. Kijk het filmpje hieronder. Zet tijdens het kijken een kruisje bij de dingen die in het filmpje genoemd worden, die jij ook had opgeschreven. Als je nieuwe dingen hoort, kun je die er nog bij schrijven. Je kunt het filmpje vaker bekijken of op pauze zetten om dit op te schrijven.

Opdracht: Ben jij klaar voor de brugklas?

Zoals je net hebt gezien, gaan er dingen veranderen. Voor bijvoorbeeld het plannen en leren van je huiswerk heb je vaardigheden nodig. Vaardigheden heb je nodig om een taak te doen. Bijvoorbeeld concentreren, zodat je je rekenen op tijd af kunt krijgen in de klas.Sommige vaardigheden heb je al. En als je ze nog niet hebt, dan kun je ze leren.

Je moet niet goed zijn om ergens mee te beginnen. Je moet beginnen om ergens goed in te worden!

Met deze test kun jij kijken welke vaardigheden je al hebt en welke nog handig zijn om te leren.Het is leuk om deze test, wanneer je het hele programma gedaan hebt, nog eens in te vullen, zodat je kunt zien wat je allemaal geleerd hebt.

Download hier de test: Ben jij klaar voor de brugklas?

Door het invullen van de test: "Ben jij klaar voor de brugklas?" weet jij waar je goed in bent en wat er nog beter kan/moet.Dit is heel belangrijk om te weten. Nu kun je gaan kijken naar welke vaardigheden je wilt gaan leren. Vaardigheden kun je alleen maar leren door ze te oefenen. Denk maar aan leren fietsen en leren zwemmen. Daarvoor heb je ook heel veel moeten oefenen en nu gaat het (bijna) vanzelf.

Je hoeft ook niet alles in 1 keer te kunnen (dat kan ook helemaal niet!), stap voor stap.

Opdracht: Vul het doelenformulier in.

De komende tijd ga je met dit programma aan de slag. Met het doelenformulier stel je jezelf doelen voor de komende weken. Zodat jij straks SLiM kunt starten in de brugklas! Bekijk eerst het filmpje met uitleg over het invullen van het doelenformulier.

Download hier: Doelenformulier

Het doelenformulier is op de 2e pagina aangepast, waardoor deze iets anders is dan degene in het filmpje.

Inhoud training

Voor geregistreerde leden

Plannen

Voor geregistreerde leden

Leren voor een toets

Voor geregistreerde leden

Woordjes/begrippen leren

Voor geregistreerde leden

Mindmappen

Voor geregistreerde leden

Mindset

Pen
>