Concentratie
Text

Concentreren kun je leren!

5 Weken 16 Lessen None

Over deze training

In de vorige les heb je geleerd over gewoontegedrag en hoe je dit kunt veranderen. In deze les leer je hoe je een plan kunt maken, waarmee het je ook echt gaat lukken om nieuw gedrag te leren, waardoor jij je beter kunt concentreren.

Uitleg

Plan maken

Een plan bestaat uit 3 onderdelen:1. Doel

2. Gedrag

3. Supporttechnieken

Doel:

Bij het stellen van een doel is het belangrijk dat je er maar 1 kiest. Schrijf ook op  waarom  je dit doel wilt bereiken. Gedrag: Welk gedrag helpt jou om je doel te bereiken?Zorg dat je het gedrag heel concreet opschrijft, zodat je precies weet wat je moet doen. Kies voor gedrag dat je goed vol kunt houden en het liefst voor gedrag dat je leuk vindt.Bedenk welke  eerste stap  je kunt zetten. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je dit kunt halen. Maak het zo makkelijk mogelijk. Supporttechnieken: Wat helpt jou om je gedrag vol te houden?Kijk eerst naar wat je in je omgeving kunt veranderen.Als je minder wilt snoepen, helpt het niet om een snoeppot op je bureau te zetten... Zo zijn er ook dingen die in je omgeving helpen bij het concentreren. Het wegleggen van je telefoon, een opgeruimd bureau, een timer.Stel jezelf de vraag: Wat kan ik doen om het zo makkelijk mogelijk voor mezelf te maken?

Bij het aanleren van nieuw gedrag helpt het om elke dag bij te houden hoe het gaat. Je kunt jezelf elke dag de vraag stellen: Heb ik gedaan wat er in mijn plan staat? Of geef jezelf een cijfer: Welk cijfer geef ik mezelf voor mijn inzet om me aan mijn plan te houden?

Opdracht

Maak een plan. Onder de opdracht vind je ook een voorbeeld van een plan. Deze kun je gebruiken als voorbeeld, maar zorg er altijd voor dat je echt je eigen plan maakt. Jij moet er vertrouwen in hebben dat je het uit kunt voerren!Zorg dat in ieder geval de volgende onderdelen in het plan staan:

  • 1 Doel
  • Waarom wil je dit doel bereiken?
  • 1   Gedrag
  • 3 Support technieken
  • Eerste stap

Voorbeeld van een plan:

Sander wil zich beter kunnen concentreren bij het leren voor toetsen. Hij wil zich uiteindelijk 30 minuten achter elkaar kunnen concentreren en dit met korte pauzes ertussen 3 keer achter elkaar.

Doel: In de komende 3 maanden probeer ik 3 verschillende manieren uit om 30 minuten geconcentreerd te werken.

Waarom: als ik geconcentreerd leer, ben ik eerder klaar. Mijn cijfers worden beter. Het geeft een goed gevoel over mezelf als het me lukt om geconcentreerd te werken.

Gedrag: 4 tot 6 keer per week start ik als ik huiswerk ga maken met 30 minuten leren.

Support technieken:

Ik zet een timer als ik aan het werk ga.

Ik houd bij hoe vaak ik afgeleid word (turven) en geef mezelf na die 30 minuten een cijfer voor mijn inzet.

Ik leg mijn telefoon uit het zicht en zet de meldingen op mijn I-pad uit voor ik begin.

De eerste stap: ik begin met 4 tot 6 keer per week 20 minuten geconcentreerd leren bij de start van mijn huiswerk.

Als ik merk dat ik afgeleid word, dan zet ik een streepje en zeg tegen mezelf dat ik nog even door moet zetten.

Afspraken voor evaluatie: elke dinsdag bespreken we samen hoe het gaat. Sander laat dan het lijstje zien wat hij heeft bijgehouden. We kijken of de support technieken en/of het gedrag aangepast moeten worden.

Inhoud training

Voor geregistreerde leden
4 Lessen

Ken jezelf

In deze module leer je jezelf beter kennen. Je weet waardoor jij afgeleid wordt en waarom het belangrijk voor je is om je beter te kunnen concentreren.

Voor geregistreerde leden
5 Lessen

Concentratietechnieken

In deze module leer je waarom het zo belangrijk is om 1 ding tegelijk te doen en hoe je kunt werken met de Pomodoro, Salami en Gatenkaas techniek.

Voor geregistreerde leden
4 Lessen

Omgaan met uitdagingen

In deze module leer je hoe je kunt omgaan met uitdagingen rondom concentreren. Je leert wat jou helpt bij uitstelgedrag, verveling, een vol hoofd en afleiding.

Voor geregistreerde leden
2 Lessen

Train je concentratiespier

In deze module leer je hoe jij je concentratiespier kunt trainen, zodat jij je steeds beter kunt concentreren. Je leert hoe je hier een plan voor maakt en hoe je nieuwe gewoontes aanleert.

Voor geregistreerde leden
1 Les

Challenge!

Hier vind je allemaal challenges om je concentratiespier te trainen en om erachter te komen wat jou helpt om je beter te concentreren.

Pen
>