Mindmappen brugklas

Een mindmap helpt je om de lesstof goed te onthouden.
Je kunt alle belangrijke informatie erin zetten, zodat je in 1 keer kunt zien waar een tekst over gaat.
Het maken van een mindmap kun je heel goed gebruiken bij het leren voor een toets. Of bij bijvoorbeeld het voorbereiden van een spreekbeurt of werkstuk.

Bekijk het filmpje over hoe je een mindmap kunt maken.

Online een mindmap maken

Je kunt een mindmap op papier maken of op de computer. Dit kun je bijvoorbeeld doen met: Mindmapfree. Dit programma werkt heel makkelijk. Je kunt er alleen geen plaatjes bij zetten, maar als je je mindmap print kun je dit er nog bij tekenen.

Opdracht

Download het "stappenplan mindmappen" en maak een mindmap van de tekst: Bio of biologisch.
Je hebt alle belangrijke dingen al onderstreept. Deze kun je nu gaan verwerken in een mindmap. Je kunt zelf kiezen of je dit op papier of op de computer gaat doen.
Vergeet vooral niet om ook tekeningetjes bij je mindmap te maken!

Als je klaar bent kun je de mindmap bekijken die bij voorbeeld mindmap staat. Deze kun je dan met die van jou vergelijken. Als het goed is, is het in grote lijnen hetzelfde. Het hoeft natuurlijk niet precies hetzelfde te zijn! Kijk er vooral goed naar of alle belangrijke dingen in je mindmap staan.

Deze voorbeeld mindmap is met de computer gemaakt, waardoor er geen plaatsjes bij staan. Dit heb jij natuurlijk wel gedaan 🙂
De pijlen in deze mindmap zijn er later bijgetekend.

Tip

Je kunt controleren of je een goede mindmap hebt gemaakt door het navertellen van de tekst aan de hand van je mindmap. Kun je alle belangrijke dingen over de tekst vertellen en snap je goed waar het over gaat, dan heb je een goede mindmap gemaakt!
Dit is ook een hele goede manier om voor je toets te leren.

>