Leren leren & plannen
Text

Lange termijnplanning

Les 1

Tijd om aan de slag te gaan met plannen!
Plannen zorgt voor overzicht, waardoor je je huiswerk op tijd af hebt en er minder tijd aan kwijt bent. Waardoor je meer tijd over houdt voor leuke dingen!

Je gaat aan de slag met het maken van 3 planningen:

 • Lange termijnplanning
 • Weekplanning
 • Dagplanning

In het begin zal het plannen je wat meer tijd kosten, maar je zult merken dat dit steeds sneller gaat en dat je door het plannen minder tijd kwijt bent aan je huiswerk. Je hoeft tussendoor niet meer te bedenken wat je ook alweer moest leren en waar je mee gaat beginnen. Dit heb je allemaal al bedacht en ingepland, waardoor je snel aan de slag kunt.

Bekijk hieronder eerst het filmpje over de lange termijnplanning.

Waarom een lange termijn planning?

 • Het invullen van deze planning zorgt voor overzicht, je ziet precies wanneer je wat doet in een week.
 • Je hebt een goed beeld op welke dagen je veel of juist weinig tijd hebt om huiswerk te maken.
 • Dit zorgt ervoor dat je straks een goede haalbare planning kunt maken voor je huiswerk. En goed tijd over hebt voor andere dingen!

Hoe maak je dit?

 1. Geef met een kruis aan tot wanneer je op school bent (vergeet niet de tijd erbij te nemen die je nodig hebt om thuis te komen).
 2. Kies 1 dag uit waarop je geen huiswerk gaat maken, zet een kruis door deze dag.
 3. Kleur de tijd die je kwijt bent aan je sport of hobby in met ... (kies een kleur). Denk hierbij ook aan de tijd die je kwijt bent aan erheen fietsen, omkleden, nakletsen enz.
 4. Kleur de tijd die je kwijt bent aan huishoudelijke zaken (tafeldekken, eten, afwassen, kamer opruimen enz.) en activiteiten zoals kranten rondbrengen, oppassen en je bijbaantje ..... (kies een kleur).
 5. De tijd die over is kun je dus indelen voor je huiswerk, kies hier ook een kleur voor. De gemiddelde tijd die je hiervoor kunt nemen is tussen de 1 en 2 uur per dag. Maar dit hangt er natuurlijk ook vanaf in welke klas je zit en hoeveel tijd je nodig hebt om iets te leren. Als er dagen zijn waarop je weinig tijd in kunt plannen voor huiswerk, zorg dan dat je op een dag waarop je wel tijd hebt, je wat meer tijd inplant.

Voorbeeld:

Download hier de langetermijnplannen en vul deze in

Pen
>