tip 06

constant afgeleid zijn is niet normaal


Wanneer een leerling moeite heeft om zich te concentreren, dan kan dat vele verschillende oorzaken hebben. Het heeft daarom geen enkele zin om naar oplossingen te zoeken als je die oorzaak niet weet.


Hoe kun je met de leerling die oorzaak achterhalen? Door in gesprek te gaan en de leerling verschillende oefeningen te laten doen en filmpjes te laten kijken om meer inzicht te krijgen in zijn eigen gedrag.

Daarna ga je met de leerling op zoek naar de oplossing. De leerling gaat verschillende dingen proberen en jij bespreekt met de leerling wat er wel en niet werkt en wat het hem oplevert.

Daarna maak je met de leerling een plan om zijn concentratiespier te gaan trainen.


Dit proces aangaan vraagt best wat van de leerling, het kan ongemakkelijk voelen, de leerling kan zich onzeker en onrustig voelen. 


Het kan daarom ook prettig zijn voor de leerling om eerst door middel van filmpjes en opdrachten al over zichzelf na te denken en dit dan daarna met jou te bespreken.


Hiervoor kun je het online programma ‘Concentreren kun je leren!’ inzetten bij de begeleiding van je leerlingen. Je kunt twee lessen uit het programma bekijken.


Klik hier om de lessen te bekijken.


Ben je enthousiast over deze lessen, dan is dit de volgende stap:


De pagina van de training Concentratiecoach bekijken. 

Training voor onderwijsprofessionals met leerlingen (vanaf 11 jaar) die moeite hebben om zich te concentreren.

En die willen leren hoe ze hun leerlingen inzicht kunnen geven in eigen gedrag en oplossingen, waardoor de leerlingen leren zich beter te concentreren en zich weer beter voelen over zichzelf.

Klik hier om meer te lezen


Groeten Pauline




klant succes verhaal

deze professional ging je voor en paste deze tip al succesvol toe

Anne-Marie Bosman

Leren leren Zeeuws-Vlaanderen

Anne Marie motiveert haar leerlingen om zich te leren concentreren.

Wat een fijne training! Inhoudelijk sterk, inspirerend, aansprekende onderwerpen, duidelijke uitleg en direct toepasbaar. Alle ingrediënten voor pubers om zich beter te leren concentreren zitten erin. Pauline zet weer iets moois neer!

Over Pauline

Pauline Jonker werkte ruim tien jaar als leerkracht en
begeleidt vanuit haar bedrijf ‘Maak mij wat wijs!’ al jaren
tieners met leer-, plan-, motivatie- en concentratieproblemen. Hiervoor ontwikkelde ze verschillende online programma’s: ‘SLiM leren leren & plannen’, ‘SLiM naar de brugklas’ en ‘Concentreren kun je leren’. Daarnaast geeft ze trainingen aan onderwijsprofessionals.

Maak mij wat wijs!

>