tip 02

probeer jouw leerling niet te overtuigen


Ja, die reparatiereflex… Voor iedereen wel herkenbaar. Een valkuil waar, vanuit de beste bedoelingen, vaak in getrapt wordt. De eerste stap om hier niet meer in te trappen, is het herkennen van die reparatiereflex. Als je het herkent, kun je ook zien wat het met je leerling doet en kun je je eigen houding aanpassen.


In het filmpje hoor je ook wat de noodzaak van coaching bij de begeleiding van jouw leerlingen is. Coaching maakt een groot verschil in of leerlingen ook echt gaan toepassen wat ze van jou leren. Het is o.a. belangrijk bij:

  • Het vergroten van de motivatie;
  • Het samen met de leerling een plan maken wat werkt;
  • Het begeleiden bij gedragsverandering;
  • De leerling leren omgaan met terugval.

Een leerling kunnen coachen vraagt van jou om het beheersen van de basishouding en de gesprekstechnieken.

Dit kun je alleen maar leren door veel te oefenen en hier feedback op te krijgen, zodat je het stap voor stap kunt verbeteren.

De allereerste stap is nu natuurlijk het lezen van hoofdstuk 2.


Daarna kun je aan de slag gaan met het herkennen van de reparatiereflex bij jezelf en de verandertaal en behoudtaal van je leerling. De hoeveelheid verandertaal en behoudtaal die je hoort, geeft jou veel informatie over de manier waarop je je gesprek voert.

Hoor je veel behoudtaal of zegt de leerling weinig, dan weet je dat je teveel in de reparatiereflex zit. Of dat je jouw basishouding en/of gesprekstechnieken nog kunt verbeteren.

Ga vooral lekker in gesprek met je leerlingen en observeer eens wat er gebeurt bij je leerling en bij jezelf.

Succes!


Wil jij serieus werk maken van het verbeteren van je coaching vaardigheden en vol vertrouwen met alle leerlingen in gesprek gaan? Dan is het stap voor stap oefenen in een training onmisbaar.


Aan de slag met Motiverende gespreksvoering? Dan ben je van harte welkom om mee te doen aan de kennismakingsworkshop Motiverende gespreksvoering. In deze online workshop maak je kennis met Motiverende gespreksvoering en ervaar je wat het effect is. Je oefent met verschillende gesprekstechnieken. Lees meer via deze link >>>.


Nog niet uitgelezen over dit onderwerp? Je kunt met onderstaande blogs nog even verder lezen:

deze professional ging je voor en paste deze tip al succesvol toe

Mariët Hogendoorn

Kindercoach Mariët

Mariët is een kei in het motiveren van haar leerlingen

Met veel plezier als Kindercoach de SLiM training bij Pauline gevolgd. Ze is enthousiast, kundig en helpt je echt verder! De ondersteuning en begeleiding die ze geeft is heel goed. Al haar kennis deelt ze graag en dat helpt mij echt een stap verder!

Over Pauline

Pauline Jonker werkte ruim tien jaar als leerkracht en
begeleidt vanuit haar bedrijf ‘Maak mij wat wijs!’ al jaren
tieners met leer-, plan-, motivatie- en concentratieproblemen. Hiervoor ontwikkelde ze verschillende online programma’s: ‘SLiM leren leren & plannen’, ‘SLiM naar de brugklas’ en ‘Concentreren kun je leren’. Daarnaast geeft ze trainingen aan onderwijsprofessionals.

Maak mij wat wijs!

>